brand building with impact(tm)
Doanh Nhan Magazine interview red’s MD, Chris Elkin on life & career philosophy

Doanh Nhan Magazine interview red’s MD, Chris Elkin on life & career philosophy

Blog article entry on: Feb 24, 2014

red brand builders Managing Director, Chris Elkin, had the pleasure of being asked for an interview about his life and career philosophy by Hai Au, of Doan Nhan Saigon Magazine.

Thanks to Hai Au for the opportunity. Here’s the article back-translated into English:

8 years ago, Chris Elkin travelled to Vietnam just to find himself lured away by the landscape and the people of the S shaped country, Vietnam, aside from the business opportunity from this emerging market.  Chris’ close friends sometimes make a joke to avoid the sport and travel conversations with Chris otherwise they need to be ready to exchange knowledge with Chris on these topics.

Journey to conquer the nature
Chris Elkin (Second, from right) on the summit of Mount Kilimanjaro, Tanzania, Africa.

To Chris, sports first of all satisfy his passion for nature, a love nurtured in him since childhood. 4 years ago, Chris conquered “Indochina Roof”- Fansipan, as a gratitude he wanted to give for the country where he’s been working and living.  The desire to set foot atop the highest mountains in different continents have never ceased in him.  One year later, Chris together with his other three mates spent 9 days together to climb the “Africa Roof”, the forth highest mountain in the world and has long been written in Ernest Hemingway’ Snow on Kilimanjaro.

Chris excitedly shared “At that moment, I myself couldn’t believe that I had conquered the 6,000m height of Kilimanjaro.  We all were emotional looking down and around.  If Fansipan was a gratitude and a memory, Kilimanjaro gave me the satisfaction of overcoming one of the most challenging things in my life.”

Someone has once said if passion carries you, let your mind guide you. This does not seem to be true to Chris as there are two mountains that still keep him up at night.

“Once you reach your goal, there’ll certainly be another one. I am thinking of Fuji of Japan an Elbrus, lying in the South East of Russia and the highest point of Europe”, Chris shared of his next tentative journeys.

For those who work in creative field like Chris, climbing is not only a passion but also a thorough check for self because with bad conditions of weather and limitation of the trip which easily make climbers give up, one needs to have perseverance, determination and a clear mind in order to conquer the challenges.

Chris thinks climbing or doing business requires one to prepare well, foresee the unplanned, and prepare more. “Just imagine.  What if you are at the 3,000-meter height and your shoes are broken? You’ll always have to think of plan B because you can’t U turn.  You will always look ahead and you will always tell yourself: try a little bit more, we’re almost there”, Chris shared his experience conquering the top.

People are normally afraid of loneliness so they all need to have team members to share and support each other, in business as well as in mountain climbing. Chris thinks that team members must love each other, share one common goal to coordinate with each other as no one can reach to the top alone and if they do, they will not feel happy fully as no one will be there to share the moments with them.

Chris is different.  Aside from his teammates, he also has the support from friends and family as together with Chris, they all conquer a bigger goal: to give back to the community.

Before each journey, Chris calls for friends and family to contribute to www.justgiving.com if he and his team make it to the top.  The money would then be donated to Breast Cancer Fund, which belongs to International Breast Cancer Research Institute.

Chris has lost a loved one to this disease, so he understands and wants to share even a little amount to help the cancer patients who are fighting their lives everyday.  His Kilimanjaro trip generated a couple of thousand dollars for the fund to battle cancer.

When asked whether this act comes from the responsibility of a businessman to the community, Chris said, “There are two sides of the coins but the value stays the same.  As a human being, whether you are a businessman or a climber, you can do a good deed to the community. It’s important whether you want to do it or not.”

That’s the reason why during the past 5 years, together with red brand builders, Chris has accompanied Koto Foundation in Vietnam to help them develop concepts and other creative ideas for this organization.  Chris wants to help the foundation’s children to have better access to education so they can take care of themselves independently in the future too.

 

Here’s the article in Vietnamese:

Đằng sau những hành trình chinh phục thiên nhiên của Chris Elkin, Giám đốc Điều hành Công ty Tiếp thị và Tư vấn thương hiệu Red Brand Builders, luôn ẩn chứa một thông điệp chia sẻ với cộng đồng.

 Journey to conquer the nature

Chris Elkin (thứ 2 từ phải qua)

 

Đối với Chris, chơi thể thao trước hết là để thỏa mãn niềm đam mê khám phá thiên nhiên vốn có trong con người anh từ thuở thiếu niên. Cách đây 4 năm, Chris đã thực hiện chuyến chinh phục “nóc nhà Đông Dương” – đỉnh Fansipan, như một lời tri ân đất nước mình đang sống và làm việc.

Trong Chris, khát khao vượt qua những ngọn núi cao nhất các châu lục chưa bao giờ tắt. Bởi, một năm sau đó, Chris cùng với ba người bạn dành trọn chín ngày để leo lên “nóc nhà châu Phi”, ngọn núi cao thứ tư trên thế giới và từ lâu đã đi vào văn học qua tác phẩm nổi tiếng Tuyết trên đỉnh Kilimanjaro của đại văn hào Mỹ Ernest Hemingway.

Chris hào hứng: “Cái giây phút ấy, chúng tôi không tin rằng mình đã chiến thắng độ cao hơn 6.000m của Kilimanjaro, ai nấy đều xúc động khi nhìn xuống cảnh vật xung quanh. Nếu Fansipan được xem như sự hoài niệm, thì Kilimanjaro cho tôi cảm giác thỏa mãn theo cách bản thân đã chinh phục được một trong những thử thách khó nhất của cuộc đời ”.

Ai đó đã từng nói, nếu đam mê chở bạn đi, hãy để lý trí nắm dây cương. Điều này xem ra không thể vận vào Chris vì trước mắt vẫn còn hai đỉnh núi làm anh trăn trở.

“Một khi đã chạm được vào mục tiêu này, chắc chắn bạn sẽ muốn chinh phục những cái tiếp theo. Tôi đang nghĩ về núi Phú Sĩ của đất nước Mặt trời mọc và Elbrus, thuộc dãy Kavkaz, nằm ở phía Tây Nam xứ bạch dương và là ngọn núi cao nhất châu Âu”, Chris mải miết nghĩ về những hành trình sắp tới của mình.

Không chỉ là đam mê, với một người làm trong lĩnh vực truyền tải ý tưởng cho doanh nghiệp như Chris, môn leo núi là bài kiểm tra toàn diện cho bản thân vì sự khắc nghiệt của thời tiết, điều kiện xoay xở hạn chế… chỉ chực chờ chào đón người ta bỏ cuộc. Cho nên, bạn phải có tinh thần bền bỉ, lòng quyết tâm và một cái đầu tỉnh táo thì thử thách mới không làm bạn lùi bước.

Chris quan niệm, kinh doanh hay leo núi đều cần người tham gia hoạch định kế hoạch chu đáo, dự đoán được những tình huống có thể xảy ra trong suốt cuộc hành trình và chuẩn bị đầy đủ hành trang.

“Hãy thử tưởng tượng, nếu bạn đang ở độ cao 3.000m, giày bị hỏng thì sao? Bạn phải luôn trong tâm thế sẵn sàng với kế hoạch B vì bạn không thể quay lại. Mọi việc đều phải nhìn về phía trước và mình nên tự nhủ: Cố một chút nữa thôi, sắp tới đích rồi”, Chris chia sẻ về kinh nghiệm chinh phục những nóc nhà thế giới.

Nhưng con người thường rất sợ nỗi cô đơn, ai cũng cần có bạn đồng hành để chia sẻ, hỗ trợ lẫn nhau, cả trong kinh doanh lẫn leo núi.

Chris quan niệm, những người trong cùng một đội phải chắc rằng mình quý mến nhau, có cùng mục tiêu để phối hợp thật nhịp nhàng vì thực tế là chẳng ai có thể đến đích trong hoàn cảnh đơn độc, còn nếu có ngoại lệ thì người chiến thắng cũng chẳng mấy vui vẻ vì không ai cùng tận hưởng thành quả với mình.

Chirs thì khác! Bên cạnh những đồng đội leo núi, Chris còn có sự cổ vũ từ những người thân, bạn bè, vì tất cả họ đang chinh phục một mục tiêu lớn hơn, đó là sự chia sẻ những giá trị nhân văn với cộng đồng.

Trước mỗi chuyến đi, Chris đều đăng tải thông điệp rất rõ ràng trên trang www.justgiving.com để kêu gọi mọi người cùng hưởng ứng, nếu anh và đồng đội chinh phục thành công đỉnh núi sắp tới thì mọi người hãy đóng góp một số tiền cụ thể vào Quỹ Hỗ trợ bệnh nhân ung thư vú (thuộc Cơ quan Nghiên cứu Ung thư Quốc tế).

Chris từng mất đi người thân vì căn bệnh này nên anh hiểu, sự sẻ chia dù là rất nhỏ cũng tiếp thêm nghị lực cho những bệnh nhân đang phải từng ngày chống chọi với căn bệnh quái ác này. Ngay như chuyến leo Kilimanjaro, Chris đã quyên góp được vài nghìn đô la cho Quỹ.

Khi được hỏi, những việc làm này phải chăng phần nào xuất phát từ trách nhiệm của một người làm kinh doanh với cộng đồng? Chris Elkin trầm ngâm: “Trên mỗi đồng xu đều có hai mặt khác nhau nhưng giá trị thì chỉ có một. Con người cũng thế thôi, dù tôi là doanh nhân hay một vận động viên leo núi thì đều có thể làm rất nhiều việc cho cộng đồng, vấn đề là bạn có muốn làm hay không”.

Đó là lý do mà trong 5 năm qua, ngoài Red Brand Builders, Chris luôn gắn bó với Quỹ Koto tại Việt Nam, hỗ trợ lên ý tưởng, triển khai những hoạt động sáng tạo cho tổ chức này. Chris chỉ mong muốn giúp trẻ em của Quỹ có điều kiện giáo dục tốt hơn để sau này các em có thể tự lo lắng cho cuộc sống của mình.

Anything you’d like to share?

Web Analytics